Paljon faktoja ja tietoa hamsuista

Laitan tähän vähän sieltä/täältä tietoa, apuna käytän petsie.fi :ä ja wikipediaa mm. Karsin turhat tekstit pois ja muokkaan ymmärrettävämmäksi



  • Vaikka hamsterit ovat söpöjä, niin ne eivät pidä siitä, että niitä retutetaan joka paikkaan, ja sysitään kaverin kädestä toiselle, nostaen nopeasti ensin takaapäin syliin paijattavaksi.
  • Hamsterit ovat yöeläimiä, (ovat hereillä joskus päivisin) joten hamstereiden kopit olisi hyvä sijoittaa huoneeseen, jossa niiden yöllinen melu (esim juoksupyörän hurina) ei haittaisi yöunia, missään tapauksessa juoksupyörää ei saa ottaa pois, jollei se ole täysin välttämätöntä.
  • Jos hamsterin ottaa, pitää ensin hankkia tietoa sen hoidosta.
  • En suosittele eläinkauppoja, sieltä hamsteri myydään kenelle tahansa, jolla on rahat valmiina sen ostoon. Eläin on voinut tulla vaikka Saksasta, eikä kukaan voi todistaa, että se olisi puhdas ja terve hamsteri, eikä sairas ja hybridi.
  • Itse ostan hamsterilleni Festivalia ja Mini Hamster Naturea, plus sit eläinkauppojen omaa sekoitusta. Osku ei kelpaa hamsterin ruuaksi. Mutta purut voivat olla Osku-merkkiä.



Hamsterin olisi hyvä saada tuoretta (esim kurkkua [kurkulla on vettä poistava vaikutus] /muuta vihannesta) päivittäin, mutta juusto & lihatuotteita kerrran viikossa. Banaani kovettaa hamsterin mahan, joten ei sitäkään liian usein.


Jos hamsterille tarjoaa paljon tuoreruokaa, joilla on vettä poistava vaikutus, niin hamsterilla pitää olla tarjolla myös raikasta vettä. Vesi olisi hyvä vaihtaa uuteen päivittäin.



Kaksi urosta ei tule toimeen keskenään (tai hyvin harvoin tulee) ja kaksi eriperheistä/eri aikaan ostetut naaraat harvemmin tottuvat toisiinsa. (HUOM! Kyse on nyt siis talvikoista, eli venäjänkääpiöhamstereista) Usein samasta poikueesta tulevat naaraat pystyvät olemaan keskenään samassa kopissa, kunhan koppi on tarpeeksi iso, kuten nukkumispesäkin, ja suosittelen kahta juoksupyörää jos on kaksi hamsteria. Ruokaakin pitää antaa enemän, jos samassa kopissa on kaksi hamsteria.



Sitten petsiestä: (vähän muokattuna)

Hoidosta:


Paras talvikon asumus on terraario tai akvaario (tavan kopit ok) jonka pohjalle laitetaan mahdollisimman paljon purua (puruja ei saa vaihtaa heti poikasten syntymän jälkeen, vaan vasta sitten, kun poikaset ovat avanneet kunnolla silmänsä) kaivelua varten. Mitä suurempi terraario, sitä parempi. Et voi koskaan hankkia hamsterillesi liian suurta asumusta (mutta jos asumus on ”liian iso” hamsteri voi puolustaa sitä agressiivisesti, eli purra omistajaansa... :/ ).



Talvikon terraarioon tulee laittaa vähintään:


juomapullo

ruokakuppi
pesämökki
Mahdollisesti myös juoksupyörä sekä suola&kalkkikivi. Pesän tekoa varten ei kannata käyttää eläinkaupassa myytäviä “pesävanuja” sillä talvikko voi sitä syödessään tukehtua tai se voi kiertyä eläimen jalan ympärille aiheuttaen kuolion. Parempi on käyttää WC- tai talouspaperisuikaleita (revittynä pieniin osiin, vaikka yksi pala kolmeen siivuun, ja siivut vielä kolmeen osaan).

Terraario on puhdistettava 2-3 kertaa kuukaudessa, tarpeen mukaan. Osa hamstereista on siistimpiä mitä toiset.


Talvikkoa on käsiteltävä etenkin poikasena päivittäin, jotta se tottuisi etteivät ihmiset tee pahaa ja antaisi vanhempanakin pitää kädessä ongelmitta.


Hyvä keskilämpötila huoneessa, missä hamsterit ovat on 18′c-26′c, kesällä hamsterin kopin viereen voi sitoa kylmäkalleja, mutta muista varmistaa, ettei koppiin tule liian kylmä, hamsteri saa helposti flunssan. Hamsteria ei voi kesällä (tai muutenkaan) laittaa vilvoittelemaan johonkin altaaseen/lavuaariin jossa on vettä, vaikka hamsteri osaa uida, se ei tarkoita että hamsterin täytysi saada uida! Minulla itselläni on huoneessani herätyskello, jossa näkyy myös lämpötila, kätevä esine.


Faktaa:

Hamsterille ei tule laittaa valjaita, vaikka eläinkaupat niitä myyvätkin. Heillä ei ole useinkaan tietoa valjaiden haittapuolista tai käytännöllisyyden puutteesta, ja jotkut tietysti myyvät sitä mitä kuluttajat haluavat…


Hamsteri pääsee valjaista halutessaan, ja jos valjaat laittaa niin kireälle, ettei hamsteri nopeasti niistä irti pääse, ne painavat sisäelimiä ja voivat aiheuttaa vakavia vahinkoja. Pahimmassa tapauksessa kireät valjaat voivat murtaa hamsun hentosia kylkiluita.


Hamsteria ei saa viedä ulos. Sitä uhkaa tilannekohtaisesti stressaantuminen, lämpöhalvaus, vilustuminen, väärät bakteerit ja petoeläimet. Jos hamsterin kuljettaa häkissä ulos ikään kuin “aurinkoa ottamaan”, ei se sitä mitenkään hyödytä. Jos sen taas laittaa häkkiin ilman pohjaa, se voi kaivaa itselleen hyvin nopeasti käytävän maan alle.


Ulkona on myös niin erilaiset bakteerit kuin kotioloissa, joten ne voivat aiheuttaa hamsterille sairastumisia. Auringonpaahteessa hamsteria uhkaa lämpöhalvaus ja vastaavasti tuulenvire voi vilustuttaa.


Ruokinnasta:

Talvikoilla on oltava jatkuvasti saatavilla hyvänlaatuista siemenseosta ja raikasta vettä joka tarjotaan vesipullosta. Lisäksi talvikolle on hyvä antaa mieluiten päivittäin tuoreruokaa kuten porkkanaa, omenaa, kurkkua, paprikaa tai vaikkapa sokeroimattomia marjoja. Talvikko tarvitsee ruokavalioonsa myös eläinperäisiä tuotteita, eli tarjoa hamsterille säännöllisesti lihaisia vauvanruokia ja kypsenettyä lihaa.


Talvikon hampaat kasvavat sen koko eliniän ajan ja niiden kunnossa pitämiseen talvikko tarvitsee päivittäin kovaa purtavaa kuten kuivatut leivät, koiran & kissan kuivaruoka ja näkkileipä (minun hamsterit ainakin pitävät näkkäristä). Myös puiden oksat tekevät hyvää hampaille (koivu, haapa, pihlaja ja paju), mutta huom, kuin otat oksia vaikka koivusta, sinun pitää olla varma, että koivua ei olla käsitelty millään myrkyllisillä aineilla, näitä ovat mm hyönteiskarkottamiseen tarkoitetut aineet. Kannattaa etsiä vaikka metsästä oksia.


Jotkut hamsterit pitävät myös jauhomadoista, ne ovat tärkeä proteeninlähde. Jauhomatoja saa (yleensä) eläinkaupoista. Nam nam, jauhomadot : ) Hamsterille voi antaa myös voikukanlehtiä, mutta ne pitää olla käsinkerättyjä, ja pihalta, jota ei ole myrkytetty. Jotkut hamsterit tykkäävät rouskutella voikukan lehtiä, kuten porkkanaakin.


Hamsterille ei saa antaa sitrushedelmiä (mm greipppi) eikä myöskään avokadoa saa antaa, se on aiheuttanut myrkytysoireita gerbiileille, ehkä myös hamstereille! Koirankeksejä voi silloin tällöin antaa, niitä jyrsiessä ei hamsun hampaat kasva liian pitkiksi, samoin hamsterin tangot, jogurtti napit ja vihertyynyt ovat hyväksi hamsun hampaille, en voi taata, että hamsusi pitäisi niistä, kaikki eivät pidä samasta ruuasta, mutta useimmat pitävät : ) Kananmunaakin voi hamsulle antaa.



Näitä voi antaa :

kiinankaali,

kukkakaali,

lanttu,

maissi,

marjat (sokerittomat),

nauris,

omena,

paprika,

parsakaali,

porkkana,

päärynä,

selleri,

persilja

(ja muut miedot mausteyrtit)

tomaatti

Näitäkin voi antaa :


Puurot (sekaan voi lisätä kaikkea kivaa)

Sienet (kypsennettynä, esim. muhennosten seassa) * Huom! Vain mietoja, varmasti myrkyttömiä lajeja!
Öljyt (ruokaöljyt, helokki- ja vehnänalkioöljyt) *muutama tippa puuron tms. sekaan
Valmiit vauvanruoat (Bona, Piltti jne.) *helppo ratkaisu kiireiselle, mutta omat hamsuni eivät kauheasti tykkää :/


Kurkkua, vesimelonia ja salaattia ei saisi antaa paljoa ja mielummin hyvin harvoin, koska niissä on nestettä poistava vaikutus.


Nyrkkisääntö tuoreruuan kanssa (eli mm vihannesten) Se tuoreruoka, mikä ei ole mennyt syödyksi iltaan mennessä (jos sen antaa aamulla) niin pitää ottaa pois, ja vaihtaa uuteen.



Wikipediasta :

Venäjänkääpiöhamsterin (talvikon), kuten muidenkin kääpiöhamstereiden, keskimääräinen elinikä on 1,5-2,5 vuotta. Ne voivat silti elää yli kolmevuotiaiksikin. Naarashamsteri on sukukypsä 4-5 viikon ikäisenä, mutta lemmikkieläinten suositeltava lisääntymisaika on vasta noin 4-6 kuukauden iässä. Yhdellä naaraalla tulisi teettää korkeintaan kaksi poikuetta, sillä poikueet ovat rankkoja emolle ja lyhentävät sen elinikää huomattavasti.


Pennut syntyvät sokeina ja karvattomina. Pentueen koko voi vaihdella, mutta keskimäärin talvikot saavat 3-4 poikasta. Enimmillään pentuja voi syntyä yhdellä kerralla kymmenen. Venäjänkääpiöhamsteri on tiineenä 20-22 päivää. Emo imettää poikuetta 15-21 päivää.


Kiima on neljän päivän välein, ja sitä on ihmissilmin lähes mahdoton huomata. Stressaantunut emo voi syödä poikasensa. Emo syö liian heikot/sairaat poikaset.



Lopuksi oma mielipiteeni eläinkaupoista ja kasvattajista :

En itse pahemmin pidä ajatuksesta hakea hamsteria eläinkaupasta, ja olen myös saanut kuulla jo ties kuinka monta kertaa, että eläinkaupasta ostetulla hamsterilla oli kasvain/sokeritauti (sokeritautia esiintyy erityisesti kääpiöhamsteri campbelleillä. Mutta minulla on myös hyviä kokemuksia eläinkaupasta. Itse hain kaksi talvikkoa eläinkaupasta, vaikka juttu menikin niin, että kävin kysymässä eräästä eläinliikkeestä sattuisiko kellään kasvattajalla olemaan kahta talvikkonaarasta, mielellään helmiäistä (olen ihastunut siihen väritykseen), ja nämä täällä kertoivat kasvattajalla, keltä saivat pari urosta kauppaan, olemaan vielä pari tyttöä ja lupasivat selvittää asian. Viikkoa myöhemmin kävin hakemassa kaksi tyttötalvikkoa kotiini, ja nämä kaksi ovat olleet ihmisystävällisimmät hamsterini ikinä <3


Mutjuu, sokeritaudista vielä faktaa. Oireina sokeritaudissa ovat yletön juominen ja virtsaaminen, hamsterin nopea laihtuminen ja heikentyminen. Oireet ilmenevät yleensä muutaman kuukauden iässä. Sairaus johtaa aina ennenaikaiseen kuolemaan.



Koska puhuin huonosta mielikuvasta eläinkauppojen suhteen, niin tässä myös tämä mielipide.

Kaikki kasvattajatkaan eivät ole aina luotettavia.. jos jokin kasvattaja on myymässä sinulle poikasta, sinun olisi hyvä päästä katsomaan kasvattajan luokse hamstereita ja niiden asumuksia (näkee, elävätkö hamsut hyvissä oloissa). Kasvattajan pitäisi myös osata kertoa vähän tulevista hamsuistasi, ja antaa mukaan (mielellään) pieni pussin tuttua ruokaa.

Kasvttajan luo kannattaa mennä illemmalla, koska sillon hamsterit ovat aktiivisimpia. Jos kasvattaja yrittää hoputtaa teitä päätöksen tekemisessä, unohtakaa koko tyyppi, se on nimittäin yksi näkyvistä merkeistä pentutehtailusta. Kasvattajalla pitäisi olla urospoikaset eri kopissa, kuin emo ja naaraspoikaset, poikasten täytettyä noin kolme viikkoa, koska silloin urokset ovat sukukypsiä. Vastuulisella kasvattajalla on oltava valmiiksi sopiva koppi poikasille, jos niille ei löydy kotia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa laittaa viestiä, jos mieleen sattuu tulemaan jotain mistä tahtoisit kysyä, tai muutenvain kommentoida :)